נקדים ונאמר שיש מספר שירותים ובקשות מידע שניתן לקבל בחינם, ללא עזרת צד שלישי או גוף חיצוני, באתר הממשלתי. באשר לאיתור נכסים לפי שם או מספר תעודת זהות – זה בעקרון מתבצע על פי צו בית משפט ובכפוף לתשלום אגרה, לפי הנהלים, ועל כך נרחיב במאמר זה. אם ברצונכם לאתר בעלים של נכס נדל"ן שידועה לכם כתובתו, מדובר בהוצאת נסח טאבו, וניתן לבצעה בעלות של 13 ש"ח באתר הממשלתי, תחת בנייה דיור ומקרקעין. בשביל לאתר בעלים של דירה מסויימת בבניין צריך להוציא נסח מרוכז, ושם רשומים בעלי הדירות.
למי יש צורך באיתור נכס לפי תעודת זהות?
אולי מיותר לציין שעל מנת לבדוק את מצב הנכסים שלכם עצמכם, אין צורך בתשלום. ניתן לעשות זאת בפשטות באזור האישי באתר הממשלתי לאחר תהליך זיהוי. אך סביר להניח שאתם מחפשים מצב נכסים של אדם אחר. אולי זה אדם שחייב לכם כסף, או שאתם נכנסים לאיזשהי שותפות כלכלית (זוגיות או שותפות עסקית) עמו ולא בטוחים שהוא לגמרי פתוח לגבי מצב הנכסים שלו. סיבותיכם שמורות עמכם וזה בסדר גמור. אם אין לכם מספר תעודת זהות אלא רק שם, המצב בעייתי, משום שיכולים להיות מספר אנשים העונים לאותו שם. לשם כך תצטרכו פרט מידע נוסף כמו כתובת מגורים רשמית.
איתור נכס לפי תעודת זהות חינם – יש חיה כזאת?
בקצרה, אין. גם אם אתם מבצעים בעצמכם את הבקשה לאיתור נכס לפי ת"ז – תצטרכו לשלם. גובה האגרה הוא כ-153 ש"ח, וכאמור יש להשיג גם צו בית משפט. אבל בישראל כמו בישראל לכל נוהל יש עוקף-נוהל, וניתן למצוא בשוק חברות המציעות שירותי איתור נכס לפי ת"ז, בתשלום, אך ללא התעסקות משפטית עם המצאת צו בית משפט.
כיצד חברות אלה פועלות? אולי יש להן גישה למאגרים שלאזרח הפשוט אין. המחיר הממוצע של שירות כזה הוא פחות או יותר כגובה האגרה, ואנו משערים שזה שירות שהם מציעים בהפסד בתקווה שהמזמין ירכוש מהם עוד שירותים.
חשוב מאד לציין שהבדיקות של חברות כאלה מעלות רק נכסים משועבדים, במקרה של נדל"ן רק נכסים שנלקחה עליהם משכנתא; הן לא יכולות לאתר עבורכם נכסים שלא שועבדו. נכון להיום לא מצאנו שירות איתור נכס לפי תעודת זהות בחינם, אבל אנחנו נעדכן אתכם אם המצב ישתנה.